Sunday, August 19, 2012

Някоя бивша казарма?

Ще ни е нужен голям терен ... колко голям още не знам, защото не знам колко ателиета и други съоръжения ще са нужни.

Първата ми идея беше за някоя бивша казарма. Сещам се за поне две бивши поделения, които пустеят и се рушат. Въпросът е как бихме могли да ползваме такъв терен. Как Министерството на Отбраната да ни го даде? 

Ето какво ми отговориха:

Общините преговарят, защото законът за собствеността позволява безплатно да се извърши опреацията “промяна на публична/частна държавна собственост в публична/частна общинска”. Така общините стават собственици без да има нужда да инвестират във възмездна покупка. Нито фирми нито НПО не могат да бъдат страна в този процес.

По принцип общините правят това, само когато вече имат ясна идея какво да правят с въпросния актив (да го продават, да го използват за свои цели, да го разрушат, защото им пречи на нещо и пр.). Иначе не го искат, защото им генерира разходите, които са длъжни да правят собствениците без ползи, а бюджетите на 99% от общините в България са достатъчно зле и без допълнителни разходи. Не е невъзможно, ако убедиш общината в проекта и тя няма друго наум (например близък до кмета предприемач) – да вземе да се захване с процедурата по преобразуване. Няма невъзможни неща.

 Не бих искала да преговарям с Общината. По-скоро бих избягвала да контактувам с нея. Не че е напълно възможно, понеже ще се наложи да се вземат разрешителни за строеж и пр.

И все пак ако имате някоя гениална идея (или пък власт / връзки) относно как бихме могли да се сдобием с казарма, пишете!

No comments:

Post a Comment