Monday, August 20, 2012

Какво и колко? Назад към основите

Какво ще се преподава? Какви съоръжения ще има? За колко души? Не знам.

Някой ден в това училище може да се прави анимация, която да бъде толкова популярна колкото и тази на Дисни и Пиксар, но не можем да предвидим всичко.

За мен е важно да има пространство за прибавяне и възможност за промени, но все пак не можем да започнем от съвсем неизвестното. 

А кое е известното? Основите. Така че нека да се върнем към тях.

Кои са основите на всички визуални изкуства?

Форми, цветове, композиции. Още какво?

Кои умения са насъщни? Рисуване, моделиране ...

Добре, де. Ако вие създавахте такова училище, какви ателиета и други съоръжения бихте включили? Защо?




7 comments:

  1. Поздравления за идеята. Стискам палци да се получи :)

    ReplyDelete
  2. Are you thinking something in the lines of Stainer school?

    ReplyDelete
  3. Не, не съм мислила за Щайнер. Всъщност не съм мислила за методи на преподаване. Какво имате предвид за Щайнер училищата? Все пак това няма да е общообразователно училище.

    ReplyDelete
  4. Излизам от забвение за мъничко:)
    Струва ми се, че ще е най-трудно да намерим достатъчно компетентни и запалени хора със свободно време.
    Ако решим да се започне с 1-2 неща, било то арт фотография, занаят, компютърни графики, ще можем по-лесно да си намерим хора. И обратното-според наличните хора-дейностите. Пък и едно-две неща по-лесно ще потръгнат и ще можем да търсим финансиране.

    ReplyDelete
  5. Еее, най-после :) Да, въпросът с кадрите е труден, но аз мисля, че за хора, които ще водят дълги курсове, а не само нещо спорадично, трябва да намерим финансиране и да предложим адекватен хонорар. Иска ми се да мислим по-смело - да си позволим да направим цялостен проект, да имаме голямата визия. Иначе, разбира се, че можем да започнем по мъничко - това и смятам да направя на първо време, но това е само помощна стъпка към другото, както и (ако успеем), нещо, което да накара други да повярват, че е възможно и да помогнат. Така че в тая тема тук наистина очаквам мащабно мислене за цялото :)

    ReplyDelete
  6. Чудесна идея, наистина. Аз отдавна обмислям нещо подобно, но извън България. Моят съвет е, най-важното е да се мечтае и да се мисли извън рамките на познатото. Подобни центрове има на много места в щатите. Разгледай community centers. Някои са неправителствeни и се издържат чрез грантове, програми (държавни,общински и т.н.), както и дарения на частни лица (Direct Mail, Fundraising). Последното не е особено развито в България, но в тази посока има много потенциал. Други са структурирани като частен бизнес със социална насоченост (social enterprise), т.е., част от приходите се насочват обратно към местната общност, някои от програмите се извършват съвместно с общината и т.н. Сграда може да се вземе под наем дългосрочно или пък да се използва по-голяма къща (по-разумно според мен е да се започне с нещо по-малко вместо да се мисли за бивши техникуми, казарми, и т.н.) Класовете могат да бъдат най-разнообразни - аз бих съчетала art classes с йога, медитация, шиене, плетене, ръчно изработени книги, леене на свещи, правене на домашни козметика, сапун и т.н. С други думи, класовете могат да включват всякакви заминания, към които има интерес и които хората биха посетили срещу малка такса. И за които могат да се намерят инструктури, разбира се. Важно е също да има разнообразие. Някои класове могат да се повтарят само месечно, например. И също, цените на курсовете трябва да са поносими. Хонорарът на преподавателя като начало може да се определя от посещаемостта. Например, ако 5 души се запишат за определен клас окойто струва 5 лева, 50% от приходите са аа прподавателя и 50% остават за центъра. В сградата може да се направи малко кафене със закуски и да се продават предмети, изработени от учениците, за допълнителни приходи. Може да се помисли за общи програми с училища, детски градини, клуба на пенсионера и т.н. Напр. art занималня за деца след училище. За персонал могат да се използват доброволци, на които примерно се дава право да посещават класове безплатно. Има толкова много интересни неща, които могат се свършат в тази посока. НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ. Ще следя блога с инерес.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за идеите, Крис!!!

      Delete