Sunday, August 19, 2012

Да се обърнем ли към Областната управа?

Ето каква идея се появи:

Държавните имоти в територията на Вашата община, които не са “специални” и не се управляват директно от някое министрство и/или МС, се управляват от Областната упправа на Хасково. Ако там хората са по-разбрани и ако има някой пасващ имот – и те си заслужава да бъдат убедени в проекта. Не ззнам обаче, кой е най-ефективния начин да се проучва такова нещо. Още не съм правила на практика проучване за имот пубилчна собственост. Аз бих попитала приятели които работят недвижими имоти за добрия ред на конкретните стъпки на проучване.

Областната управа е принципал например на сградите на закритите държавни училища. някои общини имат планове за тези сгради какво да ги правят и като се закрие държавно училище бързо-бързо депозират искане за преобразуване на осбствеността в общинска. Но съм виждала и обратното общината има много сгради, които не използва и не ще още една. И кметът става виртуоз в избягването на срещи с областния управител и началника на РИО, които пък на свой ред искат да се отърват от разходите за сградата, която не използват като я прехвълят на общината.

Близо до вас – в Димитровград – ПГХТ има гигантски двор и поне 2 неизползвани сгради, които още са здрави конструктивно. Но и в Хасково сигурно има.

Такаа. Кои са държавните училища? Може би някои бивши техникуми? Или всички техникуми някога са били държавни? Или не? И въобще кои други сгради / терени биха могли да са на разпореждане на Областната управа? 

2 comments:

  1. Като знам отношенията между Областната и Общината, ще трябва да си избереме едната и да се приготвим за възможно сечено от другата. Дребнави са типично по чиновнически.
    Смятам, че за начало ни трябва по-ясна идея и персонал. Тъй като няма автоматично да са включени 100 човека, помещенията може и да са по дребни или разхвърлени между различни сгради (като Художествената в София). Поне за начало.

    ReplyDelete
  2. Да, да, но въпросът за голямата площ си остава :)

    ReplyDelete